9 Ekim 2015 Cuma

Ekim ayinda yapilacak bitki çogaltma islemleri

Bu ay bol bol daldırma yapılabilir; Güller, ortancalar, hanımeli ve hemen hemen tüm çalı bitkiler daldırma ile çoğaltılabilir. Daldırma şu şekilde yapılır:
Mesela güller için, bu senenin sürgünlerinden diğerlerine göre daha yeşil olanlardan15/20 cmlik kesilir, tüm yaprakları yolunur ve direk toprağa dikilir saksı da olursa daha iyi olur. Hiç susuz kalmamalıdır.
İlke olarak bitkinin bir iki yaprağı fotosentez için yeterlidir ve en ucunu da koparın ki büyümeye degil köklenmeye harcasın enerjisini. Tabi tomurcuk da olmasın üstünde.
Ortancalar için de yine bu senin dallarından olacak, en tepesi en üstteki iki yaprak kalacak şekilde kesilir, o en üst iki yaprak da yarıdan kesilir ve topraga dikilir.
Fotografta daha net anlasilir. En soldaki dalda geçen yılın dalı daha odunumsu bu senenin dalı yeşil. Işte o yesil olan dalı kesip daldıracağız. Kesimi ya diğer dala değdigi yerden ya da önümüzdeki senenin tomurcuklarının altından kesip toprağa dikin. Tepe noktasını da budayın. En üstte kalan iki yaprağı fotoğraftaki gibi kıvırıp ortadan kesin. Toprağı susuz kalmasın ve gölgeye yerleştirin. Seneye büyüyüp çiçek bile açaçak bu cancağızım.

1 yorum:

Momentos dedi ki...

Harika bir bilgilendirme oldu Beste.. Sizi izlemekle her açıdan doğru bir hareket yapmışım :) Hemen ortancalarımın yanına koşayım :) Teşekkürler..